prachtige lichtval door een glas in lood raampje gemaakt tijdens de cursus te Amsterdam

glas in lood

cursus Glas in Lood

Glas in lood ramen hebben iets magisch. De vormen en kleuren zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar geven ook een speciaal effect als de zon erdoor schijnt.  Ik geef twee glas in lood cursussen bij de openbare werkplaats. Je leert bij deze cursussen de beginselen van dit ambacht.

Zaterdagcursus

Er is een zaterdag cursus, van 1 dag, waarin we alles leren via het maken van een ‘pianoraampje‘. Zoals ik dit door mij ontworpen patroon noem. Dit raampje heeft veel rechte smalle stukken glas om goed te leren recht en strak te werken, het zgn. ‘loodzetten‘.

Het raampje heeft ook veel soldeer punten, dus kan je zo ook flink oefenen met solderen. Ook komen aan de orde: leren glassnijden, breken en schuren. Je leert werken met het Morton bord snijsysteem en met een patroon. Ook krijg je informatie over glassoorten en lood soorten.

Avond en 3 daagse zondag cursus

Deze cursus is 6 avonden in 6 weken van 19.00 tot 22.00 uur. Of 3 zondagen van 11:00 – 17:00. In deze tijd maken we 3 kleine ramen, 1 oefenraampje, 1 om strak recht te leren werken en 1 ook met ronde vormen / schuine loodlijnen waarvan je het ontwerp mag aanpassen naar eigen idee in overleg met mij en de tijd die we ervoor hebben. Dit als stevige basis voor latere eigen ontwerpen. We kunnen dan ook met 4 mm lood werken, weer heel anders qua gebruik en lijnvorm in je werk. De technieken die voorbijkomen zijn o.a.: glassoorten, uitleg over lood, leren snijden, breken en schuren van glas, patroontekenen op glas, gebruik patroonschaar, economisch werken met diverse glassoorten, zetten van glas in lood, solderen, kitten, patineren en ontwerpen.

Beide cursussen zijn incl. materiaal. Het glas wat voor de cursus wordt gebruikt is zowel glas in lood glas, als tiffany glas, voor meer keuze plezier.

let op: deze cursussen geef ik op dit moment alleen op de openbarewerkplaats.nl. Kijk even HIER op mijn andere pagina om je in te schrijven, daar staat per cursus datum een directe link naar de inschrijvingspagina

zie hier meer werk van vorige cursussen

7 gedachten over “glas in lood”

 1. Een ontzettend leuke cursus die wordt gegeven door een goeie docent; Sodis. Sodis weet ontzettend veel van Glas in lood, tiffany en alles wat erbij komt kijken. Een erg leerzame en ook nog eens gezellige cursus. Genoten van de 6 cursusavonden! Vond het elke avond weer jammer dat het voorbij was.

  Groetjes Veerle

 2. Na lange tijd twijfelen, toch maar eens een cursus glas in lood gedaan.
  Daar absoluut geen spijt van gehad, een hele leuke dag gehad met een goede docente en een leuke groep.
  Heldere uitleg en genoeg persoonlijke aandacht, kortom een aanrader.
  Ik ga hier zeker mee door.
  Sodis bedankt.

 3. Sodis, heel erg bedankt voor de heldere uitleg en al jouw geduld! Heb er zeker een hobby bij 😉 Project huis renoveren in oude stijl (mét bijbehorende glas-in-lood ramen uiteraard) is – mede dankzij jou – klaar om van start te gaan! Heel erg bedankt, en tot snel op de werkplaats 🙂

 4. Leerzame cursus van zes avonden op de openbare werkplaats.
  Sodis geef op een plezierige manier uitleg en de oefenwerkstukken zijn leuk om mee te naar huis te nemen.
  Een goede basis om zelf verder te gaan.

  Sodis bedankt!

  Geert

 5. Wat een fijne dag gehad met Sodis. Rustige uitleg en je kunt je eigen tempo bepalen.. veel informatie gehad van Sodis en daarom ook veel geleerd.
  Bedankt voor jouw enthousiasme!
  Gr. Henk en Tiny.

 6. I was a little nervous to join the stained glass introduction in Dutch, but Sodis created such an easy, open atmosphere. She always had time for questions and at the same time, gave us space to work in our own way. It was a fantastic course, inspiring, motivating and in the end we all had a beautiful piece to take home. I will for sure join again. Thank you so much for an inspiring day.

 7. Wat een leuke cursus was dit! Voor ik het wist waren de dagen weer zo voorbij. Heerlijk om zo in het werk op te gaan. Sodis maakt glas in lood erg toegankelijk, het is een stuk makkelijker dan ik dacht, althans Sodis maakt het gemakkelijk! Tijdens de les geeft ze ook advies m.b.t werkplaatsen, inkoopadressen, etc. voor wanneer we zelfstandig na de cursus willen verder gaan met glas in lood, bijvoorbeeld voor het restaureren van eigen glas in lood ramen. Aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *