prachtige lichtval door een glas in lood raampje gemaakt tijdens de cursus te Amsterdam

glas in lood

cursus Glas in Lood

Glas in lood ramen hebben iets magisch. De vormen en kleuren zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar geven ook een speciaal effect als de zon erdoor schijnt.  Ik geef glas in lood cursussen bij De Openbare Werkplaats. Je leert bij deze cursussen de beginselen van dit ambacht.

Zaterdagcursus

Er is een zaterdag cursus, van 1 dag, waarin we alles leren via het maken van een ‘pianoraampje‘. Zoals ik dit door mij ontworpen patroon noem. Dit raampje heeft veel rechte smalle stukken glas om goed te leren recht en strak te werken, het zgn. ‘loodzetten‘.

Het raampje heeft ook veel soldeer punten, dus kan je zo ook flink oefenen met solderen. Ook komen aan de orde: leren glassnijden, breken en schuren. Je leert werken met het Morton bord snijsysteem en met een patroon. Ook krijg je informatie over glassoorten en lood soorten.

Module 1, 2 en 3

Op De Openbare Werkplaats bieden wij nu glas in lood in modules aan, zodat je als je dat wilt, je kunt verdiepen tot zelfstandig glas in lood ramen ontwerpen en maken

Deze bestaat uit voorlopig 3 modules

Modules

Bij elke module kun je stoppen of besluiten een opvolgende te doen. Zo kan je uiteindelijk in een korte intense tijd de totale basis van het glas in lood leren. Dit is voor een individuele basis, niet als opleiding tot glazenier, alhoewel met enige lef en uren maken er meerdere via mijn lessen al glazenier zijn geworden, of als glazenier nog een deel van mij hebben geleerd (dit betreft dan brandschilderen)

Module 1 geef ik 1x per seizoen op maandagavond in 6 lessen van 3 uur, en meerdere keren per seizoen op 3 zondagen van 11-5 uur. De andere modules geef ik alleen op zondagen. Zo zou je dus na 9 zondagen al meer dan genoeg weten om je eigen atelier te starten! Dat is wel bijzonder. Let op: je kan alleen direct instromen op module 2 als je bij mij al eerder module 1 hebt gedaan.

Whats app

Vanaf het 3e raam bij module 1, en dus ook bij de andere modules kun je voor de lessen beginnen contact met mij houden via whats app; je stuurt me een foto van een tekening van je ontwerp om het ontwerp te bespreken; ik stuur je dezelfde foto terug met erop getekende notities; zoals aangepaste snij en loodlijnen als nodig; wat kan wel/niet binnen de tijd en wat is er voor nodig, zodat het ontwerp helemaal klaar is voor de les begint, dat scheelt erg veel tijd op de werkdagen; dan kan je namelijk gelijk beginnen met de praktische kant van je werk.

Module 1

Recht werken en introductie rond en schuin zetten

Je maakt bij deze module 3 kleine ramen: een oefenraam, één met rechte lijnen om strak recht te leren werken en als laatste ook een raampje met meer eigen ontwerp en enkele half ronde vormen, zodat je begrijpt wat daarbij komt kijken. Hiermee krijg je een goede basis om later al simpele eigen ontwerpen te gaan maken. Aan het begin van de cursus leg ik je het een en ander uit over de diverse soorten lood en diverse soorten glas en de veiligheids aspecten.  De technieken die bij module 1 voorbijkomen zijn o.a.: leren snijden, breken en schuren van glas (met water), morton bord gebruik, patroontekenen op glas, introductie gebruik patroonschaar, economisch werken met diverse glassoorten, berekenen benodigde hoeveelheid lood, lood strekken (wanneer wel/niet), zetten van glas in lood, solderen, kitten en patineren. Het glas dat tijdens de modules wordt gebruikt is zowel glas-in-lood-glas als Tiffany glas, wat het keuze plezier verhoogt!

Module 2

Moeilijke verbindingen en vrije vormen zetten

Je maakt bij deze module ook 3 kleine ramen; een raam met grote stukken glooiend glas en open delen in de loodrand, een raam in een ronde vorm, en een raam met diverse soorten hoek en driepunts verbindingen en het solderen daarvan. Het gaat dan dus om “out of the box” zettechnieken zoals een driehoek, een cirkel, halve cirkel of ovaal etc.

Dit met deels eigen ontwerpen binnen dit door mij opgegeven stramien en de tijd die we hebben.

Op dit punt kom je uit op glas in lood als een soort puzzel werkstuk; hoe ga je het lood zetten, wat, wanneer, waar en de keuzes daarin, het anders snijden van lood dan recht snijden en je gaat meer gebruik maken van de patroonschaar, de loodkernknipper, we gaan kitten en ik geef je tips om allerlei kleine probleempjes op te lossen. We kunnen dan ook met 4 mm lood werken, weer heel anders qua gebruik en lijnvorm in je werk

Module 3

Eigen ontwerpen, verstevigingen

Via een groter eigen ontwerp leer je werken met verstevigingen, windijzer en staallood, de maatvoering voor in een kozijn en kunnen we gaan werken met een lintzaag, dit is een soort figuurzaag maar dan voor glas, waarmee je weer andere ontwerpen kan realiseren en leer ik je de voor en nadelen daarvan. Ook zal ik je een heel klein beetje uitleggen hoe het zit met het restaureren van oude glas in lood ramen.

 Na de modules

Na deze 3 modules kun je zelfstandig aan de slag in de Openbare Werkplaats aan de slag met glas in lood. lood, gereedschappen en werkruimte zijn dan aanwezig -met uitzondering van glas- tegen de gebruikelijke kosten en gebruikte materiaalkosten (soldeer/lood)

Of je kan thuis helemaal uit de voeten. 

Ook heb je genoeg informatie om te weten wat je nodig hebt en waar je dit kan kopen om aan de slag te gaan. Ook toegespitst op jou; ik heb bijvoorbeeld verschillende soorten snijmessen om uit te proberen wat voor jou het beste werkt.

-En mocht je je nog meer wilt verdiepen kan je daarna ook bij mij het brandschilderen op glas en de tiffany techniek in 2 en 3-D leren.

Beide cursussen zijn incl. materiaal. Het glas wat voor de cursus wordt gebruikt is zowel glas in lood glas, als tiffany glas, voor meer keuze plezier.

Als je interesse hebt kun je HIER op mijn andere pagina kijken om je eventueel in te schrijven, daar staat per cursus datum een directe link naar de inschrijvingspagina

zie hier meer werk van vorige cursussen

7 gedachten over “glas in lood”

 1. Een ontzettend leuke cursus die wordt gegeven door een goeie docent; Sodis. Sodis weet ontzettend veel van Glas in lood, tiffany en alles wat erbij komt kijken. Een erg leerzame en ook nog eens gezellige cursus. Genoten van de 6 cursusavonden! Vond het elke avond weer jammer dat het voorbij was.

  Groetjes Veerle

 2. Na lange tijd twijfelen, toch maar eens een cursus glas in lood gedaan.
  Daar absoluut geen spijt van gehad, een hele leuke dag gehad met een goede docente en een leuke groep.
  Heldere uitleg en genoeg persoonlijke aandacht, kortom een aanrader.
  Ik ga hier zeker mee door.
  Sodis bedankt.

 3. Sodis, heel erg bedankt voor de heldere uitleg en al jouw geduld! Heb er zeker een hobby bij 😉 Project huis renoveren in oude stijl (mét bijbehorende glas-in-lood ramen uiteraard) is – mede dankzij jou – klaar om van start te gaan! Heel erg bedankt, en tot snel op de werkplaats 🙂

 4. Leerzame cursus van zes avonden op de openbare werkplaats.
  Sodis geef op een plezierige manier uitleg en de oefenwerkstukken zijn leuk om mee te naar huis te nemen.
  Een goede basis om zelf verder te gaan.

  Sodis bedankt!

  Geert

 5. Wat een fijne dag gehad met Sodis. Rustige uitleg en je kunt je eigen tempo bepalen.. veel informatie gehad van Sodis en daarom ook veel geleerd.
  Bedankt voor jouw enthousiasme!
  Gr. Henk en Tiny.

 6. I was a little nervous to join the stained glass introduction in Dutch, but Sodis created such an easy, open atmosphere. She always had time for questions and at the same time, gave us space to work in our own way. It was a fantastic course, inspiring, motivating and in the end we all had a beautiful piece to take home. I will for sure join again. Thank you so much for an inspiring day.

 7. Wat een leuke cursus was dit! Voor ik het wist waren de dagen weer zo voorbij. Heerlijk om zo in het werk op te gaan. Sodis maakt glas in lood erg toegankelijk, het is een stuk makkelijker dan ik dacht, althans Sodis maakt het gemakkelijk! Tijdens de les geeft ze ook advies m.b.t werkplaatsen, inkoopadressen, etc. voor wanneer we zelfstandig na de cursus willen verder gaan met glas in lood, bijvoorbeeld voor het restaureren van eigen glas in lood ramen. Aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *